Kapuválasztó - Redőnykapu és redőnyrács

 

Keresi a tökéletes redőnykaput, redőnyrácsot, de még bizonytalan? Biztosra akar menni, de még megválaszolatlan kérdései vannak? Még hezitál, hogy melyik redőnykapu, redőnyrács az igazán Önnek való? Aggódás helyett inkább olvassa el kapuválasztási tippjeinket, amelyek megkönnyítik Önnek a döntést.

Beltéri redőnyrács, kültéri redőnykapu? Kültéri redőnyrács, beltéri redőnykapu? Hörmann segít a választásban.


A redőnykapuk és redőnyrácsok különböznek felépítésükben, alapanyagukban, műszaki paramétereikben. Természetesen a számtalan ismérv – a tömítettség, a szilárdság, az ellenálló képesség, a szellőzés, a szélterhelés és a helyigény mind befolyásolják, hogy az egyes szerkezetek mely területeken, milyen feladatokra ideálisak. Ismerje meg a legfőbb ismérveket, amelyek meghatározzák a redőnykapuk és a redőnyrácsok alkalmazását, és találja meg könnyedén az Önnek ideálist:


Redőnykapu és redőnyrács - kültér vagy beltér

 

A redőnykapu, redőnyrács kiválasztásának első és egyik legfontosabb kérdése, hogy kültéri vagy béltéri használatra szánjuk, hiszen ez számtalan egyéb tényezőt is befolyásol. Gondoljunk csak bele… a beltéri alkalmazásnál a szélterhelés kérdése elhanyagolható, külső terepen viszont ennek fontos szerepe van.


Redőnykapu, redőnyrács külső vagy belső felszerelésre


Mielőtt kiválasztanánk, hogy milyen redőnykaput vagy redőnyrácsot szeretnénk, először érdemes végiggondolni, hogy pontosan hol lesz az adott redőnykapu, redőnyrács helye. A csarnokon, raktáron belül, vagy esetleg a helyhiány vagy a robbanásvédelmi előírások miatt az épületen kívül kerül felszerelésre. Fontos tudnunk a redőnykapuk esetében, hogy a külső és a belső felszerelésre használható redőnykapu elemek és profilok eltérnek, csak akkor válasszunk, ha ezt már eldöntöttük.

Redőnykapu, redőnyrács - Hörmann Redőnykapu, redőnyrács - Hörmann Redőnykapu, redőnyrács - Hörmann

 

 

Redőnykapu - redőnyrács alapanyagok

 

A redőnykapukat és redőnyrácsokat nagyban meghatározza alapanyaguk. A tervezett célfeladatnak megfelelő anyagot kell választanunk, amely lehet egy könnyű alumínium, egy időtálló acél, vagy a megbízható nemes acél is.

 

Hő- és hangszigetelés - redőnykapuk és a redőnyrácsok esetében

 

Önnek fontos, hogy megóvja az épület belsejét a fagyoktól? Nem szeretné, hogy a fűtésszámla az egekbe szálljon, és a szomszédok a hangzavar miatt panaszkodjanak? Gondoljon időben a hő- és hangszigetelésre.

Redőnykapu, redőnyrács - Hörmann

A redőnyrácsok kivitelükből adódóan se hő, se hangszigetelésre nem alkalmasak, így ha ilyen funkcióra van szükségünk, akkor biztos, hogy redőnykapuban kell gondolkodnunk. Azonban a redőnykapuk között is komoly eltérések vannak, típustól függően.

A redőnykapuknál a duplafalu profilok, a fagyálló aljzat, a bolyhos tömítéssel bélelt szemöldök rész és a kefével ellátott vezetők jelentenek megoldást a hő- és hangszigetelést illetően. Ezek egyszerre védenek az időjárás viszontagságai ellen, és a külső és a belső hangok terjedését is nagyban csökkentik.

 

 

Szellőzés és átláthatóság a redőnyrácsoknál és a redőnykapuknál

 

Redőnykapu, redőnyrács - Hörmann Nem minden esetben a hő és a hangszigetelés a legfontosabb ismérv, vannak olyan esetek, amikor az átláthatóság és az átszellőzés lehetősége és mértéke sokkal lényegesebb.

Olyan esetekben, amikor a terület szellőzése, átláthatósága fontos még lezárt állapotban is, akkor mindenképp olyan kivitelű redőnykaput vagy redőnyrácsot érdemes választanunk, amely erre megoldást kínál.Természetesen a legjobb átszellőzést, és beláthatóságot a redőnyrácsok kínálják. Azonban ha szeretnénk ötvözni a redőnykapuk előnyeit a légáteresztéssel és az átláthatósággal, akkor érdemes szellőzőnyílással, vagy üvegezett részekkel ellátott profilokat választanunk.

Mind a redőnykapuk, mind a redőnyrácsok alkalmazhatóak – legyen szó akár szellőzésről vagy átláthatóságról, de azért vannak eltérések. Gondoljuk át, mielőtt döntünk.

 

 

Szélterhelés

 

Fontos, hogy az épület ne legyen huzatos, és hogy nem lengjen be a kapu a leeresztés és a felhúzás közben?A redőnyácsoknak szerkezetükből adódóan nem jelent problémát a szél, de védelmet sem nyújtanak. Redőnykapu választásakor azonban számolni kell a szélterheléssel. A szilárd és ellenálló redőnykapu része a WSP is, amely többszörése növeli a redőnykapu szélterheléssel szembeni ellenállását. Biztos megoldás minden időben. 


Redőnykapu WPS- Hörmann Redőnykapu WPS- Hörmann Redőnykapu WPS- HörmannRedőnykapu, redőnyrács igénybevétele

 

Redőnykapu és a redőnyrács kiválasztásakor fontos figyelembe vennünk azok tervezett igénybevételét. Előre kell számolnunk azzal, hogy milyen gyakran akarjuk felnyitni a szerkezetet és hogy mennyire fontos számunkra a nyitás ideje. A nyitások száma és a gyorsaság befolyásolja a felépítést, hiszen a rugalmas gyorskapukkal optimalizálhatjuk az anyagáramlást.

 

ATEX tanúsítvány


Ne feledkezzen meg a redőnykapu kiválasztásakor a törvényi szabályzásokról sem. Mindenképpen tartsa szem előtt az EU Direktíva 1999/92/EC (ATEX 137), honosított változatát a 3/2003. (III. 11.) FMM-ESzCsM együttes rendeletet, amely a potenciálisan robbanásveszélyes környezetben levő munkahelyek minimális munkavédelmi követelményeit fogalmazza meg. A Hörmann redőnykapuk ezeknek az előírásoknak is eleget tesznek.


Redőnykapuk, redőnyrácsok – méretei, adatai

 

A választást nagyban befolyásolja természetesen, hogy mekkora redőnykapura, redőnyrácsra van szükségünk. A túl szűk hely épp akkora probléma lehet, mint a túl nagy. Mindenekelőtt számolnunk kell a redőnykapu, redőnyrács helyigényével – szélesség, magasság és még a szemöldök helyigényét is fel kell mérnünk. A mértek befolyásolják még a meghajtást is. Természetesen az egyedi, személyre szabott megoldások szinte minden helyzetben megvalósíthatóak.

 

Még maradt kérdése a redőnykapukkal és a redőnyrácsokkal kapcsolatosan?

Bármire kíváncsi a redőnykapukkal és a redőnyrácsokkal kapcsolatosan, mi minden kérdését megválaszoljuk. Keressen fel bennünket és mi készséggel állunk rendelkezésére. Találjuk meg együtt az Önnek való, ideális Hörmann redőnykaput, redőnyrácsot. Elérhetőségeinket itt találja>>